Schelden met fruit

geplaatst in: Blogs, Opinie | 0

Gaan met die banaan! of: dit is echt niet te pruimen! Deze teksten ken je vast wel. Uitspraken met fruit in de hoofdrol. Fruit is gezond, dat weet iedereen. Op de school van mijn dochter juichen ze het natuurlijk toe wanneer de kinderen als 10-uurtje fruit mee krijgen. Daarnaast worden de kinderen tegenwoordig aangemoedigd om te schelden met fruit. 

Passievrucht!

Alle kinderen uit de bovenbouw nemen sinds kort namelijk deel aan een Rots en Water training. Waarin de kinderen leren wanneer ze in sociale situaties beter een Rots (sterk en stevig in de schoenen) of Water (wat flexibeler) kunnen zijn. Een mooie lichaamsgerichte methode waarbij kinderen leren voelen wat er in hun lijf gebeurt in interactie met anderen. Schelden met fruit is daarin een ‘onschadelijke’ oefening van het uiten en ontvangen van boosheid. En ja, het lijkt mij ook wel wat. Want als iemand mij kwaad aankijkt en vervolgens passievrucht! naar me roept, dan doet dat schelden écht geen zeer. 

Zak hooi

Toegegeven, wanneer ik je een druif noem, dan heb ik waarschijnlijk geen al te hoge pet van je op. Datzelfde geldt voor pannenkoek (oen!) of zak hooi*. Die laatste adopteerde ik ooit van een collega. Ze was boos over iemands acties, ging daarover tekeer en gebruikte deze heerlijke term. Maar ja, pannenkoeken en zakken met hooi mogen vast niet bij Rots en Water, want dat zijn natuurlijk geen fruitsoorten.

Je boosheid wegdrukken 

Ik ben enthousiast. Over de Rots en Water training, en over het schelden met fruit. Want kinderen leren zo op een gezonde manier uiting te geven aan hun emoties. Emoties die we allemaal hebben en waarvan we om allerlei redenen soms leren die niet te uiten. Een kwetsend ervaren opmerking slikken we vaak in. Als je dat maar vaak genoeg doet, zet de bijbehorende emotie zich vast in je lijf. Met alle gevolgen van dien, weet ik helaas uit ervaring. Voor hen wie het wegdrukken van boosheid, angst, verdriet of zelfs vreugde een tweede natuur is geworden, kan het een opgave worden zich goed te uiten. 

Oefenen

Sommige mensen ontladen hun frustraties door een flink stuk te gaan rennen, een uurtje te (kick)boksen, te dansen en zingen als bezoeker van een festival of het van zich af te schrijven. Misschien ken je ook wel mensen bij wie de energie samengebald naar buiten knalt en die dan iets kapot willen gooien, een oud servies bijvoorbeeld. Al doen in de VS zogenaamde rage cages hiermee goede zaken, in Nederland lijken die nog niet echt aan te slaan. 

In contact met je gevoel

Soms kan het idee even helemaal los te gaan aantrekkelijk lijken. Maar zodra woede ongecontroleerd wordt, is dat meestal uitputtend, vaak destructief, voor jezelf en de mensen om je heen en het vergroot je problemen alleen maar. Emoties durven en mogen tonen is belangrijk. Door ‘lekker’ te schelden met fruit, kunnen opgekropte gevoelens een weg naar buiten vinden. Ben je boos op een ander, of heb je ruzie thuis of op de werkvloer? Probeer dan eens al je gevoel in een stuk fruit te leggen (zonder lelijke, stomme of domme ervoor te zetten overigens). Inspiratie nodig? Hier vind je een a-z lijst.   

Schelden met fruit (op mezelf)

Vloeken wil ik zeker niet promoten met dit blog, en meningsverschillen kun je als volwassenen natuurlijk ook oplossen door er rustig met elkaar over te praten. Ik heb wel een voorbehoud over schelden met fruit als het over mezelf gaat. Wanneer ik mijn hoofd weer eens stoot aan die balk op zolder, kan ik geen uiting geven aan mijn frustratie door heel hard: aardbei! of stoofpeer! te roepen. En als mijn kleine teentje voor de zoveelste keer dubbel slaat tegen de poot van het bed, dekken: ahh man-da-rijn!, grr ki-wi, of zelfs waaahhhh kum-quat!! de lading van mijn pijn en ergernis echt niet. Dus beter uitkijken of gewoon accepteren dat ik een beetje een onhandige druif ben.

 *Kende je zak hooi nog niet? In het scheldwoordenboek vind je de uitleg, van deze en heel veel andere termen.