Weeronline staat na het nieuws bovenaan mijn lijstje van websites die ik iedere dag wel een keer bekijk.
Ik wil namelijk graag weten wat voor weer het wordt. En niet alleen vandaag. De ’14 dagen vooruit’-optie is mijn favoriet. Ik ben hier vast niet de enige in. Weeronline biedt die functionaliteit niet voor niets aan. We hebben in 2013 meer informatie tot onze beschikking dan voorheen. Toch blijkt maar al te vaak dat al die verschillende weermodellen er toch heel vaak helemaal naast zitten.
Belang van het weten
Waarom hechten we dan toch zoveel belang aan het voorspellen van het weer? Voor boeren is dat belang wat evidenter. Zij moeten voor de gewassen onder meer weten of ze het land kunnen gaan bemesten en in de zomer of ze wel of niet moeten sproeien bij droogte. Afgelopen maand hield het weer ons ook weer bezig toen het streng vroor en velen van ons duimden voor een Elfstedentocht. Sommige mensen zag ik op televisie uitgesproken boos zijn op ‘het weer’ toen de dooi toch inzette. Want daarin schuilt het waarom van ons willen weten wat voor weer het wordt: behoefte aan controle.
Prognoses zijn alles wat we hebben
Mensen willen graag met enig gevoel van controle weten wat er komen gaat. Bijvoorbeeld, als het vandaag erg koud is, maar je weet dat de voorspellingen voor volgende week warmer weer beloven, dan hou je het nu nog wel even uit, want er komt er iets beters aan. Maar wat als het toch weer gaat vriezen? Daar doen we met z’n allen helemaal niets aan. Een weervoorspelling is niets meer en niets minder dan een prognose. Mensen houden van prognoses. Niet alleen voor het weer, maar ook bij verkiezingen en de economie. En ervaring leert ons dat tal van prognoses er heel vaak helemaal naast zitten. Waarom we dan toch naar prognoses blijven kijken? Omdat we, zolang we niet echt in de toekomst kunnen kijken, niets anders tot onze beschikking hebben dan prognoses. En dat is voor de meesten van ons nog altijd beter dan niet weten wat je te wachten staat. Ik hoop maar dat het snel lente is!